Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 15:48 - Полагане на тревен чим
Автор: ozelenyavane Категория: Бизнес   
Прочетен: 5535 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2010 21:35


 Как се поставя  готов тревен чим.

Тревния чим е продукт, който се използва основно, когато се цели намаляване сроковете на изграждане на устойчив чим и за по сигурно укрепване на наклони. Подходящ е за полагане при всяко време, но в летните горещини трябва прясно отрязания чим да се полага най- късно на следващия ден.

Трябва да се отбележи, че в сравнение със затревяването ще ви струва три пъти по скъпо.

Както и при затревяването със семена първото нещо при полагане на готовтревен чим е да се подготви почвата. Необходимо е да се осигурят добър дренаж, подходяща структура и плътност на почвата, чистота от плевели и равна повърхност. За това след като сме осигурили и грубо заравнили подходящата почва, поливаме добре и изчакваме 10 -15 дни , за да поникнат всички плевели, след което напръскваме с раундъп. Отново чакаме 14 дни за да премине вредното въздействие на препарата. Сега заравняваме фино, след което взимаме валяка и започваме да валираме. Валирането трябва да е с колкото може по тежък валяк, или да се извърши няколкократно.

След това наторяваме с NPK / норма 10 - 15 кг. за декар / и съвсем леко  разрохваме  почвата.

На другия ден трябва да започнете самото полагане.

Дали на ролки или на плочи чимовете представляват дебели 3 - 4 см.  правоъгълни парчета трева с здраво сплетени корени. Те се редят като отрязаните повърхности се притискат плътно една в друга. Характерно е, че широчината на всички парчета чим е еднаква /около 40 см./ и като се слагат едно до друго парчетата образуват дълга ивица трева. Като изградим една такава ивица до нея полагаме друга. Така полагаме колкото може повече цели парчета, това зависи от това как разполагаме ивиците трева съобразно основните линии на площта.

След това взимаме остър нож и изрязваме необходимите ни парчета, за да запълним цялата площ. Ако някъде са се получили по – големи фуги можем да ги запълним с смес от семена и почва.

Сега отново торим със същата доза NPK, поливаме обилно и валираме на кръст. Тук трябва да кажем, че е важно да не преовлажним почвата, защото може да се получат деформации на чима при валирането.

През първите 20 -30 дни след полагането на тревния чим трябва да поливаме  всеки ден и да валираме площта няколко пъти.

Първата коситба се прави след около 1 седмица, когато тревата е пораснала 3- 4 см.

Така с полагането на  тревен чим градината ви ще стане зелена само за няколко дни. За да се запази тревата свежа трябва да има постоянна и качествена поддръжка на чима и зелените площи.

Цени за затревяване с райграс.

източник ecodesing.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ozelenyavane
Категория: Бизнес
Прочетен: 115208
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930