Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 12:58 - Резитби на декоративни растения.
Автор: ozelenyavane Категория: Бизнес   
Прочетен: 3828 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2011 23:00


Резитби на декоративни храсти и дървета за оформяне на короната и при изграждане на жив плет.

imageimage
С резитбите
 ще направите градината по красива и  устойчива. С тях може да внесете  елегантност в  двора и да се радвате на атмосферата която  сами  сте създали. Има няколко вида резитби, тук ще разгледаме тези за сгъстяване и оформяне на короната на декоративните растения и изграждане на жив плет.

Пъпките на растенията отделят хормони, които насочват потока на  хранителните елементи към тях. Връхната пъпка на всеки леторасъл отделя по силни хормони и така осигурява по бързото си развитие. При отрязването и отделянето на хормони се прекратява и силата на потока се насочва към страничните пъпки на клона, така че в общия случай резитбата сгъстява короната.

Декоративните растения имат различна поносимост към резитбите. Някои видове като туята, лигуструма, лоницерата, котонеастера и други може да режете няколко пъти за месец. Добре е годишно да подрязвате няколко пъти градината, а при повече старание ежемесечно.

За вечно зелените  видове резитбите може да започнат още рано пролетта, прекратете ги  при началото на есента, за да се подготвят за зимата. При цъфтящите растения е добре да ограничите резитбите  от  залагането на цветоносните пъпки до края на цъфтежа Като цветовете се изрязват скоро след като са увяхнали.

За оформяне и сгъстяване на короната първоначално  с резитби се изгражда  скелет  или основа от клони, който да  осигури достигане на желаната повърхност. След достигане на желаните форми се до реже близо до повърхността на предната резитба или до няколко сантиметра над нея.  Ако не налага не режете  големи и стари  части от клони.

 При  влошен вид на растението  може да изрежете голяма част или дори  почти цялото растение в рано на пролет. Обикновено избирате един или няколко млади и силни клони и ги оставяте за начало на бъдещата основа на короната. При някои видове като розата и хортензията се оставят няколко стебла  с по 4 -5 пъпки, за да може растението да има повече сила за цветоносене.

При оформянето на живия плет е най-важно храстите да се режат редовно. В посоката, която искате да нарастват изрязвайте, колкото може по-малки части от клончетата. Разстоянието от предната резитба не бива да е по голямо от 5 – 10 см. Опитайте се да разнообразите живия плет примерно променете височината и дебелината му.

Вижте как изглеждат някои растения след многократни резитби и повече за резитби и поддръжка на градини.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ozelenyavane
Категория: Бизнес
Прочетен: 115246
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930