Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2012 21:12 - Формални градини
Автор: ozelenyavane Категория: Бизнес   
Прочетен: 4065 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.03.2012 21:18


 Озеленяване на зелени площи в геометричен стил.  Формални градини. image Формална градина във Франция

Озеленяването на градини в геометричен стил е възникнало  през средновековието в западна Европа.  Тогава около аристократичните сгради при озеленяване на градини са се използвали много подрязани и формирани растителни обеми.

image лабиринт от туи

Най типично за този период е засаждането на ниски живи плетове  в зелени партери съчетани с много цветя, водни  площи, скулптори и  архитектурни елементи.  Много често се използват формирани чрез многократни резитби топиарни форми. Характерно е изграждането на геометрични линии основно с живи плетове от вечно зелени растения, които служат както за акцент, така и за функционално и тематично обособяване на различните зони в градината. Такива обособени площи са примерно - партери, цветни градини, зеленчукови градини, лабиринти, лехи с цветя, чисти тревни площи, зони с водни огледала и други.

image Формална градина в Англия

Вечно зелените растения са основен акцент при озеленяване на формални градини, едно от най важните им качества е да са подходящи за чести резитби и оформяния. Такива декоративни растения са тисът, чемшират, туята и  лъжекипарисът. Освен това за оформяне и създаване на живи плетове са използвани и широколистни видови - птиче грозде, габър и дори са подрязвани и оформяни огромни дървета като чинара и конския кестен.

image Вила с градина

Най много образци на формални градини могат да се видят в парковете на  АнглияФранция и Италия, но може да срещнете шедьоври на градинарското изкуство в повечето западно европейски държави. Като " мека" на този стил на озеленяване  са замъците по долината на река Лоара във Франция.

image Озеленяване на формални градини

Сега класическите формални градини са по рядко използвани, но елементи от този стил са срещат в много паркове и зелени площи и днес. Аристократичните сгради и техните градини в геометричен стил  са обект на възхищение от векове и са символ на успех и разкош.

image Партер с цветя и вечно зелени

Източник на статията - градини.бг
Източник на снимките - сайта за озеленяване и градини - ecodesign.bg




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ozelenyavane
Категория: Бизнес
Прочетен: 115365
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930